چالش‌های پیش روی الکامپ شانزدهم

نمایشگاه الکامپ شانزدهم همانند الکامپ سال‌های گذشته با حواشی فراوان همراه شد.

نمایشگاه الکامپ شانزدهم همانند الکامپ سال‌های گذشته با حواشی فراوان همراه شد. تفاوتی که الکامپ امسال با سال‌های گذشته دارد این است که برای دومین بار سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور به جای شرکت سهامی نمایشگاه ها متولی برگزاری شده است.
با توجه به تجربه الکامپ دهم که سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نمایشگاه موفقی را برگزار کرد(البته نسبت به نمایشگاه‌های گذشته (۱)) از این الکامپ نیز انتظار زیادی می‌رود. اما آیا با این زمان کم باقیمانده و نحوه مدیریتی که تا به امروز از سازمان نظام صنفی در این مورد شاهد بوده‌ایم می‌توان انتظار داشت که حتی نمایشگاهی در حد و اندازه الکامپ دهم هم برگزار نماید؟
نگارنده این سطور به هیچ وجه قصد تضعیف سازمان و زیر سوال بردن مدیریت آن را ندارد به خصوص اینکه هم اکنون NGO‌های همکار همیشه مخالف! هم قبول کرده‌اند که در این رویداد با سازمان نظام صنفی حداکثر همکاری را داشته باشند ولی بد نیست که در حد بضاعت به مشکلاتی که برای برگزاری موفق این رویداد مهم همچنان پابرجاست اشاره‌ای شود تا در همین مدت زمان باقیمانده تا حد امکان نسبت به رفع آنها اقدام شود.
۱) زمان کم باقیمانده و سرعت کم در اجرا:
هم اکنون که این یادداشت به رشته تحریر در می‌آید تنها ۵۲ روز تا اولین روز الکامپ باقیمانده است ولی هنوز حتی تعرفه غرفه‌ها نیز به شکل کامل اعلام نشده، دیگر جانمایی و معرفی فضاهای جانبی جای خود دارد. دیگر در این سال‌ها عادت کرده‌ایم که حسرت نظم برگزاری نمایشگاه‌های منطقه‌ای را به جان بخریم و به حداقل‌ها راضی باشیم.
۲) اطلاع‌رسانی:
تمام نمایشگاه‌های بین‌المللی از یک سایت آبرومند که حتی اطلاعات مربوط به نمایشگاه سال بعد نیز روی آن وجود دارد بهره می‌برند ولی خوب نمی‌توان انتظار داشت که در این مدت زمان چنین سایتی با استانداردهای حداقلی به الکامپ شانزدهم برسد. در حال حاضر ElecompFair.ir به عنوان سایت نمایشگاه فعال شده است ولی از حداقل امکاناتی چون ثبت نام آن لاین با فرم‌های داده‌ای استاندارد و اطلاع‌رسانی به‌روز بی‌بهره است. در بالای این سایت هم قید شده که «این سایت به صورت آزمایشی افتتاح گردیده است» پس قطعاً نمی‌تواند مورد استناد شرکت‌ها قرار بگیرد. در تماس با سازمان نظام صنفی هم به همه شرکت‌ها توصیه می‌شود که برای اطلاع از اخبار مربوط به الکامپ به سایت اصلی سازمان مراجعه کنند.
جالب اینجاست که با وجود اختصاص فضایی به اطلاعیه‌های سازمان در رابطه با نمایشگاه الکامپ روی سایت سازمان، نکات نقل شده در مصاحبه مدیر اجرایی نمایشگاه در رابطه با میزان تعرفه اولیه غرفه‌های بزرگ جزیره‌ای، در قالب نقل خبر از یک رسانه(آن هم به صورت یک صفحه اسکن شده) روی سایت می‌آید و نه اطلاعیه رسمی اعلام جزئیات تعرفه!(۲)
حتی اینجانب درست در همان شنبه‌ای که رسانه مربوطه آن مصاحبه را چاپ کرد با سازمان تماس گرفته و پیگیر کم و کیف سایر تعرفه‌ها شدم و جالب اینجا بود که فرد پاسخگو خود از آنچه من نیز مطلع بودم اطلاعی نداشت. این شکل اطلاع‌رسانی و مدیریت رسانه‌ای قطعاً راه به جایی نخواهد برد. البته از نحوه تقدیر سازمان از اصحاب رسانه در روز خبرنگار و نحوه پاسخگویی به سوالات خبرنگاران در اولین نشست خبری الکامپ پرواضح است که سازمان نظام صنفی هنوز رسانه و جایگاه آن و به صورت کلی مکانیزم‌های رایج اطلاع‌رسانی را نشناخته و نمی‌داند که در این حوزه باید به چه نحوی باید عمل کند. پرواضح است که این نحوه عملکرد شدیداً می‌تواند به الکامپ ضربه وارد کند.
۳) عدم حضور شرکت‌های بزرگ:
اگر به لیست شرکت کنندگانی که برای غرفه‌های بالای ۲۰۰ متر مربع تاکنون ثبت نام کرده‌اند دقت کنید می‌بینید که جای بسیاری از غول‌های بازار خالی است و این در حالیست که تنها یک روز تا زمان پایان مهلت ثبت نام غرفه‌های بالای ۲۰۰ متر باقیمانده است. این زنگ خطری بلند برای دست‌اندرکاران برگزاری الکامپ است. بهتر است تا هنوز دیر نشده راهکاری برای حضور شرکت‌های بزرگ در این رویداد اندیشیده شود.
۴) وضعیت بحرانی بازار:
با شدت گرفتن تحریم‌ها بسیاری از شرکت‌هایی که نقش بزرگی در بازار IT ایران (به خصوص در حوزه سخت‌افزار) دارند دچار سردرگمی شده‌اند چرا که شرکت‌های مادر طرف قرارداد خارجی در حال بررسی ماندن یا نماندن در بازار ایران هستند. از سوی دیگر رکود حاضر در بازار سخت‌افزار در ۳ ماهه اول و دوم سال جاری موجب کمبود نقدینگی در بازار است. نمی‌توان انتظار داشت که این عوامل روی کیفیت برگزاری الکامپ تاثیری نداشته باشد و البته برای رفع آنها از دست برگزارکنندگان نیز کاری بر نخواهد آمد.
۵) عدم انگیزه برای حضور شرکت‌های خارجی:
عجیب نیست که برای الکامپ همچنان انگیزه‌ای برای حضور شرکت‌های خارجی نباشد ولی عجیب این است که همچنان ادعا داریم الکامپ ما بین‌المللی است. شاید اگر تمام توان برای برگزاری الکامپ به عنوان یک نمایشگاه قدرتمند ملی به کار گرفته شود بهتر از این است که روی بحثی که تاکنون از آن جوابی گرفته نشده منابع خود را صرف کنیم. واقعاً چرا که سعی داریم وقتی این نمایشگاه هنوز در جایگاه ملی آن به درستی برگزار نمی‌شود آن را بین‌المللی جلوه دهیم؟ البته جای این بحث اینجا نیست که اساساً بین‌المللی بودن یک نمایشگاه با حضور چند شرکت خارجی در آن تعریف نمی‌شود ولی دید رایج در این مورد متاسفانه همان است که وصف آن رفت.
در پایان این یادداشت امیدوارم این انتقادها مانند همیشه سیاه‌نمایی تعبیر نشود و برگزار کنندگان نمایشگاه به ندای دلسوزانه این قلم گوش فرا داده تا شاهد برگزاری الکامپ موفق دیگری در این دهه باشیم.